Övrig lagstiftning

Se nedan lagar och förordningar (i bokstavsordning) som kan bli aktuella vid korruptionsfrågeställningar.

 

Aktiebolagslag (2005:551)

Aktiebolagslagen innehåller vissa jävsregler. Därutöver innehåller lagen bestämmelser om revisors skyldighet att vidta vissa åtgärder om det uppstår misstanke om bland annat mutbrott (9 kap. 42 § aktiebolagslagen).

Klicka här för lagtext

 

Bokföringslag (1999:1078)

Bokföringslagen fastställer revisors skyldighet att följa god redovisningssed, samt reglerar tillsammans med 11 kap. 5 § brottsbalken bokföringsbrott som aktualiseras då till exempel falska eller oriktiga uppgifter tillförs bokföringen.

Klicka här för lagtext

 

Förordning (2007:603) om intern styrning och kontroll

Förordningen gäller för förvaltningsmyndigheter under regeringen som har skyldighet att följa internrevisionsförordningen och uppställer krav på den interna styrningen och kontrollen. Genom en ändring som trädde i kraft 1 januari 2019 förtydligas att processen för intern styrning och kontroll ska bedrivas så att verksamheten skyddas mot korruption, otillbörlig påverkan, bedrägeri eller annan oegentlighet.

Klicka här för lagtext

 

Förvaltningslag (2017:900)

Förvaltningslagen gäller för handläggning av ärenden hos förvaltningsmyndigheterna och handläggning av förvaltningsärenden hos domstolarna. Lagen innehåller bestämmelser om legalitet och objektivitet och anger att myndigheter i sin verksamhet ska vara saklig och opartisk (5 §). Lagen reglerar också jäv (16-18 §§).

Klicka här för lagtext

 

Kommunallag (2017:725)

Kommunallagen tillämpas på allt arbete i kommuner och landsting. I lagen finns bland annat bestämmelser om jäv.

Klicka här för lagtext

 

Lag (2017:151) om meddelarskydd i vissa enskilda verksamheter

Lagen omfattar anställda i enskild verksamhet inom skola, vård och omsorg som till någon del är offentligt finansierad. Lagen föreskriver ett förbud mot efterforskning och ingripanden från verksamhetsutövarens sida om den anställde lämnat uppgifter till media.

Klicka här för lagtext

 

Lag (2016:1145) om offentlig upphandling

Lagen gäller för upphandling som genomförs av en upphandlande myndighet (offentlig upphandling). Lagen innehåller ett antal grundläggande principer som utgår från objektivitet och öppenhet. Offentlig upphandling ska ske sakligt och utan favorisering.

Klicka här för lagtext

(Bestämmelser om upphandling finns även i lagen (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna, lagen (2016:1147) om upphandling av koncessioner och lagen (2011:1029) om upphandling på försvars- och säkerhetsområdet).

 

Regeringsformen (1974:152)

Regeringsformen är en av fyra grundlagar i Sverige. Regeringsformen reglerar vårt statsskick och fastställer rättigheter och skyldigheter för medborgare och staten. Bland annat anges att domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter ska i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen och iaktta saklighet och opartiskhet (1 kap. 9 § ).

Klicka här för lagtext

 

Spellag (2018:1138)

Lagen innehåller bestämmelser om spelfusk, det vill säga då en åtgärd vidtas i syfte att påverka utgången av ett spel som kräver licens. Om spelfusket har utövats systematiskt, i stor omfattning eller varit av annan särskild farlig art anses brottet vara grovt vilket kan föranleda upp till 6 års fängelse. ( 19 kap. 4 -5 §§). Lagen trädde i kraft den 1 januari 2019.

Klicka här för lagtext

 

Tryckfrihetsförordning (1949:105)

Tryckfrihetsförordningen är en av Sveriges fyra grundlagar. Den omfattar regler om tryckfrihet, det vill säga varje medborgares rätt att uttrycka sig i tryck utan förhandsgranskning från det allmänna och utan att riskera att ställas till svars av annan än domstol. Lagen innehåller också offentlighetsprincipen som stadgar allmänhetens rätt att ta del av allmänna handlingar (om de inte omfattas av sekretess).

Klicka för lagtext

 

Yttrandefrihetsgrundlag (1991:1469)

Yttrandefrihetsgrundlagen är en av Sveriges fyra grundlagar. Den omfattar regler om yttrandefrihet, det vill säga varje medborgares rätt att yttra sig i vissa medier (t.ex. radio och tv) utan förhandsgranskning från det allmänna och utan att riskera att ställas till svars av annan än domstol.

Klicka för lagtext