Nyheter

Vänskapskorruption i nära 30% av mutbrotten 2024 – ny rapport

14 april 2025

Mutbrotten blir allt grövre. Grovt givande av muta ökade kraftigt i svenska mutbrottsdomar under 2024. Denna brottsrubricering stod för nästan hälften av de fall där den åtalade dömts för givande av muta. Under 2023 stod grovt givande av muta endast för 14 procent av det totala antalet dömda för givande av muta.

Det visar Rättsfallssamlingen 2024 från Institutet Mot Mutor, IMM, som ger en sammanfattande bild över samtliga svenska mutbrottsdomar.

Antalet mutbrottsdomar 2024 uppgick till 34, vilket är oförändrat jämfört med 2023. Antalet åtal, som nådde en ny rekordnivå på 96 stycken under 2023, har återgått till en nivå som vi sett under tidigare år. Totalt tog svenska domstolar upp 58 åtal för mutbrott under 2024.

Transport och fordon är den sektor där mutbrott är mest förekommande med närmare en tredjedel av det totala antalet domar 2024. De verksamheter som dominerar här är bilbesiktning och förarprov för körkort. Övriga sektorer i topp-4 är ordningsmakt, bygg och anläggning samt vård och omsorg.

Stockholm dominerar allt mer i mutbrottsligan. Under 2024 hörde hela 50 procent av de 34 mutbrottsdomarna hemma i Stockholms län, jämfört med 30 procent 2023. I övrigt är det också främst i landets största städer som mutbrotten begås. Skåne, Västra Götaland samt Örebro län ligger likaså på topplistan över mutbrottsdomar 2024.

När antalet företagare ökar bland mutbrottslingarna medför det också att deras företag drabbas. Antalet utdömda företagsböter i samband med mutbrottsdomar ökade med 200 procent under 2024, från 2 stycken 2023 till 6 stycken i fjol. Dessa fördelar sig jämnt mellan branscherna vård och omsorg samt bygg och anläggning.

I nästan en tredjedel av mutbrottsdomarna 2024 handlar det om vänskapskorruption, där allt från tidigare arbetskollegor till jaktkamrater favoriseras. De förekommer såväl i relationer mellan offentliga och privata aktörer som mellan två privata aktörer.

Vänskapskorruption leder till förtroendeskada, snedvridning av konkurrens och att den som är bäst lämpad inte väljs. Det kan i sin tur leda till stora merkostnader.

Slutna grupper med starka vänskapsband gör människor mer sårbara och kan skapa lojaliteter med andra gruppmedlemmar, något som ökar risken för mutor och annan korruption”, säger Parul Sharma, generalsekreterare för Institutet Mot Mutor.

2 av de 9 domar där vänskapskorruption förekommer 2024 rör relationer mellan två privata aktörer, båda i sektorn bygg och anläggning.

Rättsfallssamlingen från IMM har producerats sedan 2017 och ger en överblick över svenska mutbrottsdomar. Samlingen sammanfattar föregående års rättsfall och redovisar relevant statistik för de senaste fem åren, bland annat om mutbrottet skett inom privat eller offentlig sektor, påföljd och mutbelopp. Samlingen ger även en överblick över hur vanligt förekommande mutbrott är inom olika branscher. Detta kan underlätta för företag och andra aktörer vid bedömning av sina korruptionsrisker.

Läs Rättsfallssamlingen 2024 från IMM här