Nyheter

Upphandlingsdirektivet är ett viktigt verktyg för att motverka korruption

25 mars 2025

Under 2024 inledde EU-kommissionen processen att utvärdera tre direktiv, varav ett är det så kallade upphandlingsdirektivet. Syftet för utvärderingen är att granska huruvida direktiven kan tackla dagens utmaningar. Utvärderingen kan komma att leda till ny lagstiftning från EU på området.

För att samla relevant underlag till utvärderingen öppnade EU-kommissionen upp för möjligheten att lämna synpunkter kring upphandlingsdirektivet. Möjligheten för myndigheter, organisationer och företag att lämna synpunkter avslutades nu i mars.

Bland de berörda aktörer som har lämnat in ett yttrande till EU-kommissionen finns Konkurrensverket. I sitt yttrande bedömer Konkurrensverket att det finns behov av att förenkla och förtydliga regelverket kring upphandling för att stärka organisationers möjlighet att genomföra korrekta upphandlingar. Konkurrensverket framhåller särskilt att undantagsreglerna för upphandling är för komplexa, vilket riskerar att de tillämpas både för brett och felaktigt, vilket i sin tur kan leda till otillåtna direktupphandlingar.

Vidare skriver Konkurrensverket att upphandlingsdirektivet är ett viktigt verktyg för att motverka korruption, oegentligheter och att skydda offentliga upphandlingar från oseriösa aktörer.

Generalsekreterare för Institutet Mot Mutor, Parul Sharma, välkomnar en utvärdering av upphandlingsdirektivet: ”Offentlig upphandling är en riskbransch när det gäller mutor och korruption. Vi vet sedan länge att det är i mötet mellan privat och offentlig sektor där de största riskerna för mutor och andra oegentligheter finns. I Sverige omsätter offentlig upphandling runt 750 -900 miljarder kronor varje år, vilket är en avsevärd summa. Eftersom det rör sig om väldigt stora belopp utsätter det även offentlig upphandling för risk när det gäller kriminella aktörer och nätverk som vill ha en del av kakan. Därmed är det nödvändigt att lagstiftningen utvärderas för att säkerställa att den lever upp till sin funktion”.

 

Läs nyheten i sin helhet samt ta del av Konkurrensverkets yttrande här