Nyheter

Svensk Byggtjänst lanserar ny modell för hållbarhetsstyrning – med IMM i rådgivande styrelse

7 Oktober 2024

För att ytterligare bidra till samhällsbyggnadssektorns omställning inför Svensk Byggtjänst en ny modell för hållbarhetsstyrning, och tillsätter en rådgivande styrelse med bland andra Parul Sharma, generalsekreterare Institutet Mot Mutor bland ledamöterna.

I maj 2022 fick Svensk Byggtjänst – samhällsbyggnadssektorns gemensamt ägda och icke-vinstdrivande kunskapsföretag – ett nytt ägardirektiv med fokus på hållbarhet. Visionen är att bidra till ett hållbart samhällsbyggande för nuvarande och kommande generationer.

För att accelerera detta arbete introducerar man nu en ny styrmodell i vilken en rådgivande styrelse för hållbarhet tillsätts. Samtidigt har hållbarhetsfrågorna decentraliserats i organisationen – i stället för en traditionell hållbarhetsavdelning ska nu alla medarbetare ha verktygen att hållbarhetsanpassa produkter och tjänster i sina respektive roller.

– Att påskynda samhällsbyggnadssektorns hållbarhetsomställning är en av vår tids stora frågor, och vi har därför sett ett behov av att gå bortom traditionella strukturerför hur vi styr det arbetet. Med den modell som vi nu har på plats ser jag att vi har ännu bättre möjligheter att både utveckla, och utmana, oss i vårt uppdrag att främja ett hållbart samhällsbyggande, säger Kajsa Hessel, vd på Svensk Byggtjänst.

Den rådgivande styrelsen består av totalt sju experter inom hållbarhet och kommer att ha till uppdrag att stödja Svensk Byggtjänsts ledning. Vid starten utgörs styrelsen av Parul Sharma, generalsekreterare Institutet Mot Mutor, Sarah Isaksson, hållbarhetschef AMF Fastigheter, Johny Gustavsson, rådgivare inom hållbar fastighetsutveckling på Sweco, Carl-Johan Schultz, partner och grundare Diamant & Schultz, Lisa Jackson, hållbarhetsansvarig Golvkedjan, Per Löfgren, partner och konsult Sjölin & Löfgren samt Amanda Swedsudde, föreläsare inom social hållbarhet och informatör på Svensk Byggtjänst. Gruppen sammanträder två till fyra gånger per år och ska erbjuda strategiska insikter för att driva sektorns omställning mot ett mer hållbart och etiskt byggande.

– Även de mest robusta hållbarhetsstrategierna är sårbara för korruptionsrisker, Jag är väldigt glad över detta uppdrag hos Svensk Byggtjänsts rådgivande hållbarhetsstyrelse. Byggbranschen påverkar samtliga hållbarhetsben och jag ser detta uppdrag som en möjlighet att få bidra med vikten av antikorruptionsanalyser för varje hållbarhetsområde. IMM har även sin näringslivskod mot korruption som är ett starkt verktyg i det förebyggande arbetet. Använder branschen koden kommer det även att påverka miljö och utsläppsfrågorna på ett rejält sätt, säger Parul Sharma.

För att säkerställa att arbetet sker ändamålsenligt används en målstyrningsmodell baserad på OKR (Objectives and Key Results) som möjliggör effektiv uppföljning av hållbarhetsmålen i hela organisationen.