Nyheter

Studie: Företag med antikorruptionsarbete är tryggare arbetsplatser

5 december 2024

Medarbetare i företag med etik- och complianceprogram känner sig tryggare och mer benägna att exempelvis agera visselblåsare än i företag som inte har det. Det visar en ny undersökning från Nordic Business Ethics.

En färsk studie från Nordic Business Ethics, som undersökt etik- och complianceprogram på nordiska företag och organisationer sedan 2019, visar att trygghet och tillit är väsentligt högre i företag och organisationer som har ett levande antikorruptionsarbete än i företag och organisationer som inte har det.

Hela 82 procent av deltagarna i studien vars arbetsplats anordnar regelbundna utbildningar i etik och compliance höll med om påståendet att “chefer och medarbetare spelar efter samma regler” uppdelat på svarsalternativen, instämmer helt, instämmer eller instämmer i viss mån. I den andra svarsgruppen, där arbetsplatsen inte hade utbildningar kring dessa ämnen, instämde 64 procent i påståendet.

Ytterligare ett intressant resultat av studien var hur deltagarna ställde sig till påståendet ”medarbetare känner sig trygga med att ta upp problem utan att vara rädda för repressalier”. Bland deltagarna i gruppen med en uppförandekod svarade 77 procent att de instämmer enligt någon av de tre svarsalternativen. I den andra gruppen, där arbetsplatsen inte hade någon uppförandekod, höll 58 procent med om påståendet enligt samma svarsalternativ.

”Jag känner mig bekväm med att säga till om missförhållanden som rör min närmaste chef”, var ett annat påstående i undersökningen som berörde relationen mellan chefer och medarbetare. Här svarade 74 procent av deltagarna som var anställda på en arbetsplats med ett visselblåsarsystem att de instämde i enlighet med de tidigare nämnda svarsalternativen. I den andra gruppen, där arbetsplatsen inte hade ett visselblåsarsystem, instämde 56 procent i olika grad.

“Studien visar att program och åtgärder som rör etik och compliance på arbetsplatsen har en positiv effekt. När samtliga medarbetare på en arbetsplats är medvetna om dessa bestämmelser och regler internt, upplever de att den etiska standarden i ledarskapet stärks. De känner sig även mer bekväma med att tala om felaktigt agerande från ledningens sida och etiska problem överlag”, säger Parul Sharma, generalsekreterare för IMM.

“Från IMM:s sida ser vi glädjande på dessa resultat och vill uppmana företag och organisationer att fortsätta arbetet, då det enligt denna studie ger tydliga och mätbara resultat. Ett antikorruptionsarbete är ett levande arbete. Vidare ser vi på IMM även positivt på den del i rapporten som tar upp vikten av ett tydligt och etiskt ledarskap, en fråga som även vi på IMM understryker. Regelverk och interna policys riskerar att bli effektlösa om de inte efterlevs, förvaltas och premieras av chefer inom företag och organisationer.”

Läs Nordic Business Ethics undersökning i sin helhet här.