Statskontoret får i uppdrag att analysera och förbättra förutsättningarna för att motverka förekomsten av korruption
21 juli 2022Ett ändamålsenligt arbete mot korruption inom det offentliga är av stor vikt för allmänhetens förtroende, detta uppger regeringen. Förtroendet är centralt för att bibehålla legitimiteten hos den offentliga förvaltningen. Mot bakgrund av detta har Statskontoret fått i uppdrag att analysera och förbättra förutsättningarna för antikorruptionsarbete inom kommuner och regioner.
Regeringen har gett Statskontoret i uppdrag att analysera och förbättra förutsättningarna för att motverka korruption i kommuner och regioner. Syftet är att ytterligare stärka arbetet mot korruption inom sektorn. I uppdraget ingår att ta fram en lägesbild och ge en konkret bild av vilka områden som är särskilt präglade av korruption samt där riskerna är som störst.
Lägesbilden ska omfatta de åtgärder som kommuner och regioner vidtagit för att minska riskerna för korruption. Den ska bland annat bidra till att, på nationell nivå, öka kunskapen kring hur antikorruptionsarbete bedrivs inom kommuner och regioner. Ur ett nationellt perspektiv uppger regeringen att kunskapen om korruption inom kommunal verksamhet är lägre än inom statlig verksamhet.
Regeringen uppger att lägesbilden ska vara möjlig att användas av kommunsektorn i det egna antikorruptionsarbetet. Statskontoret ska undersöka vilka åtgärder som ger bättre förutsättningar att effektivt arbeta mot korruption inom kommuner och regioner. Utifrån detta ska Statskontoret föreslå åtgärder för hur dessa verksamheter kan effektivisera arbetet mot korruption.
Begreppet korruption bör vara brett definierat
Regeringen framhåller att arbetet mot korruption inom offentliga verksamheter bör vara bedrivet utifrån en bred definition av begreppet. Såväl kriminaliserade ageranden, exempelvis givande och tagande av muta, som olämpliga, men i sig inte brottsliga, ageranden bör därför vara omfattade. Korruption inom den offentliga sektorn bör vara definierat som utnyttjande av en offentlig ställning för att nå otillbörlig vinning för sig själv eller andra.
– Förutsättningen för ett framgångsrikt antikorruptionsarbete är en djupare förståelse kring vilka typer av ageranden begreppet korruption omfattar. Mutbrottsbestämmelserna utgör kärnan, men fångar dessvärre inte den så kallade typiskt svenska korruptionen som är kännetecknad av jäv och svågerpolitik. IMM välkomnar att kommuner och regioner, som förvaltar ett särskilt förtroende från allmänheten, i sitt antikorruptionsarbete anammar en bred definition, säger Hayaat Ibrahim, generalsekreterare för IMM.
Uppdraget ska redovisas senast den 15 juni 2023, hela beslutet kan du läsa här.