Nyheter

Parul Sharma: Eurobarometern pekar på oroande hög siffra för korruptionsrisk

10 Oktober 2024

För nära kopplingar mellan politik och affärsverksamhet tenderar att leda till korruption. Det anser nästan 80 procent av de chefer och beslutsfattare som svarat på den undersökning från Eurobarometern som presenterades i juli.

”Det är djupt oroväckande att så många som nästan 80 procent anser att kontakter mellan näringsliv och politik leder till korruption. Mötet mellan privat och offentlig sektor är ett område som vi på Institutet Mot Mutor arbetar ofta och mycket med. Jag hoppas att EU i sitt reformarbete inom just antikorruption arbetar fram robusta krav på förebyggande insatser på detta område”, säger Parul Sharma, generalsekreterare på Institutet Mot Mutor.
Nästan hälften av de tillfrågade företagen pekar på att gynnandet av vänner och familj i affärsverksamheter är den mest utbredda formen av korruption i sina respektive länder. Nästan samma andel finns för motsvarande i den offentliga sektorn, enligt undersökningen.

Flash Eurobarometern 543 utfördes i april 2024 och riktade sig till företag inom EU som sysselsätter en eller fler personer inom dess sex nyckelsektorer:
Energi, gruvdrift, olja, gas, kemikalier
Sjukvård och läkemedel
Teknik, elektronik och motorfordon
Bygg- och anläggningsbranschen
Telekommunikation och informationsteknik
Finansbranschen, bankverksamhet och investeringar

Intervjuerna ska ha utförts med en person som innehar en beslutsfattande roll inom företaget.

Se de huvudsakliga resultaten från undersökningen samt läs undersökningen i dess helhet här: Businesses’ attitudes towards corruption in the EU in 2024 – juli 2024 – – Eurobarometer survey (europa.eu)