Ny handbok från OECD ska hjälpa bygga integritetsstarka kulturer
29 maj 2020Korruption skadar oss alla. Det leder till felaktiga policys, att offentliga resurser slösas och underminerar förtroendet för regeringar världen över. Mot bakgrund av detta har OECD publicerat en handbok, OECD Public Integrity Handbook, som ger konkret vägledning för statstjänstemän, företag, civilsamhället och individer i hur en kultur med stark integritet byggs.
Handboken är ett komplement till den tidigare utgivna skriften från OECD: OECD Recommendation on Public Integrity. Rekommendationen utgår från 13 principer för att säkerställa ett system och en kultur för integritet som möjliggör ansvarsutkrävande. Principerna inkluderar bland annat politikers och företagsledares ställningstagande, kontinuerlig träning och diskussioner om etik och integritet och återkommande riskanalyser. Den nya handboken förklarar i mer detalj de 13 principerna och identifierar utmaningar i implementeringen av dessa. Syftet är att ge en mer konkret bild av hur principerna ska tillämpas i verkligheten.
– Tillit till det offentliga och ett lands institutioner är en förutsättning för fungerande samhällen. Principerna och handboken belyser det politiska ansvar som finns för att arbeta mot korruption och hög integritet i statsförvaltningen. Även om Sverige generellt är ett land med låg korruption finns mycket arbete kvar att göra. Bland annat behöver riskmedveten ökas och riskanalyserna vässas, säger Natali Engstam Phalén, generalsekreterare Institutet Mot Mutor (IMM).
Handboken beskriver hur statstjänstemän, företag, civilsamhället och individer tillsammans bygger kulturer med stark integritet, med meritokrati som en grundpelare. Vidare ger handboken bland annat vägledning i hur samarbetet och utbytet mellan olika enheter inom det offentliga samt ansvarsutkrävandet kan förbättras, hur intressekonflikter hanteras och vikten av integritet och transparens i lobbyismen. Att ett etiskt och trovärdigt ledarskap är nödvändigt för öppna organisationskulturer samt regeringens stora roll i att ge vägledning för företag, civilsamhället och medborgare gällande integritet tas också upp.
Du kan läsa OECD Public Integrity Handbook i sin helhet här.