Nyheter

Låg grad av korruption en förutsättning för tillgång till rent vatten

18 februari 2020

Om ett land kan tillhandahålla högkvalitativt dricksvatten till sina invånare beror ofta på nivån av korruption i landet. Demokratier med dålig samhällsstyrning har minst lika stora problem att förse befolkningen med rent vatten som auktoritära regimer. Det visar en färsk studie från Göteborgs Universitet.

Studien har undersökt kopplingen mellan samhällsstyrningens kvalitet, det vill säga hur effektiva, rättvisa och icke-korrupta offentliga institutioner är, och tillgång till rent vatten i 134 länder.

Av de undersökta länderna bedömdes över hälften (71) ha låg kvalitet i samhällsstyrningen, varav 46 av dessa länder karaktäriserades som demokratier. Till skillnad från den allmänt utbredda uppfattningen att demokratier är bättre än andra styrelseskick på att leverera basala samhällstjänster såsom sjukvård, utbildning och dricksvatten framkom i studien att vattenkvaliteten generellt var låg om samhällsstyrningens kvalitet var dålig – och det oavsett styrelseskick.

Studien har titeln Fresh pipes with dirty water: How quality of government shapes the provision of public goods in democracies och är publicerad i tidskriften European Journal of Political Research 2019. Mer information om studien finns på Göteborgs universitets hemsida här.

Med studien utökas den kunskap som finns och som visar hur korruption utgör hinder för en hållbar utveckling. Institutet Mot Mutor har i organisationens kunskapsbank på hemsidan samlat en del av den kunskap som finns rörande hur korruption slår mot Agenda 2030:s samtliga hållbarhetsmål. Sammanställningen hittar du här. Klicka här om du specifikt vill läsa mer om hur korruption förhåller sig till Agenda 2030:s sjätte mål, Rent vatten och sanitet till alla.