Nyheter

Korruption, demokrati och hållbar utveckling – En kort intervju med Parul Sharma

1 april 2025

Det finns forskning som visar att demokrati inte hjälper mot korruption, däremot är det fastställt att ett aktivt antikorruptionsarbete leder till stärkta demokratiska principer.

Principer som kan märkas i vardagen, i samhället och på arbetsplatsen, förklarar Parul Sharma, som har mer än 20 års erfarenhet av frågor som rör etik, handel, hållbar utveckling och mänskliga rättigheter. Parul är även generalsekreterare på Institutet Mot Mutor och en av MySpeakers talare.

Vad kostar korruptionen samhällen, och hur drabbas demokrati, mänskliga rättigheter och hållbar utveckling?

Kostnaden för korruption uppskattas till fem procent av världens BNP, vilket motsvarar drygt 35 000 miljarder svenska kronor årligen. Det är mer pengar än vad FN beräknar att det skulle krävas för att nå 2030-målen. Utan det stora ekonomiska svinn som korruption medför vore enorma framsteg för den hållbara utvecklingen möjlig. Detta borde vara skäl nog för att antikorruption ska få en högre prioritet inom utvecklingspolitiken.

Att informera om, och förstå konsekvenserna av korruption är nyckeln till att utrota fattigdom, hunger och världens värsta orättvisor. Därför har Institutet Mot Mutor lyft antikorruption som mål 0, det vill säga ett eget mål, bland de 17 globala målen för en hållbar utveckling i Agenda 2030.

Den fossila ekonomin leder till många krig, menar du, kan du utveckla detta?

I och med kriget i Ukraina, Jemen, Libyen med flera militära interventioner och krig är det nu av yttersta vikt att Sverige förstår den fossila ekonomins aggressiva drivkrafter som gärna mynnar ut i krig och konflikter och därmed leder till brott mot humanitär rätt, bidrar till svält, ökar korruption och kränkningar av mänskliga rättigheter. Länder som har sin ekonomiska bas i olja och gas tenderar att hamna i krig och konflikter oftare än andra. Rysslands krig i Ukraina har finansierats av oljeintäkter.

Fossil ekonomi är inte enbart ett hot mot klimatet utan spär även på krig och konflikter. Väpnad konflikt leder till skador på miljön både direkt, till exempel förstörelse av skog, och indirekt, bland annat genom vattenföroreningar efter attacker mot fabriker. Detta kan få långvariga och förödande effekter som till exempel obrukbar mark, torka, förorenat grundvatten och utrotning av arter.

Den här helhetsbilden som rör Sverige i allra högsta grad behöver prioriteras högt och användas i argumentet för varför vi behöver bli fossilfria nu. Sverige behöver även satsa mer på fredsbyggande och antikorruption.