Nyheter

Gunnar Strömmer premiärgästar IMM:s nya podd “Sverige mot korruption”

14 Oktober 2024

Idag, den 14 oktober, går startskottet för Institutet Mot Mutors nya podcast “Sverige mot korruption” som leds av generalsekreterare Parul Sharma. Premiäravsnittet gästas av ingen mindre än Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer.

“Antikorruption enligt justitieministern”. Så heter första avsnittet av den nya podcasten “Sverige mot korruption” som Institutet Mot Mutor, IMM, släpper idag. 

“Att få Gunnar Strömmer som gäst till premiären betyder väldigt mycket för frågorna vi ska behandla och mig personligen”, säger Parul Sharma, generalsekreterare för IMM och den som sitter bakom spakarna i podden. 

”Offentlig verksamhet är alla medborgares verksamhet. Den finansieras av medborgarnas pengar och ytterst handlar det om medborgarnas tillit till vår demokrati och vår rättsstat”, konstaterar  Gunnar Strömmer i premiäravsnittet. 

Framöver kommer podden att gästas av företagsrepresentanter, ministrar, grävande journalister, poliser, jurister, visselblåsare, biståndsarbetare, myndighetspersoner och  andra med kloka perspektiv på korruptionsfrågan. 

“Det kommer att bli givande samtal om allt från välfärdskriminalitet, mutor, jäv, nepotism, högriskbranscher som vård och byggbranschen till penningtvätt och sextortion, utpressning genom sexuella tjänster, som nu allt oftare klassas som en korruptionsfråga”, förklarar Parul Sharma.

Tanken med  podden är att på ett enkelt sätt förmedla vad korruption handlar om och om hur lätt det kan vara att själv drabbas. 

“Vi når bara ett Sverige utan korruption när de flesta förstår vad som är vad. Jag brukar säga att vi alla någon gång i livet riskerar att hamna i korruptionens klor. Det låter dramatiskt men nog är det så att vi människor ganska enkelt kan hamna i förtroendeskadliga ageranden.”

Priset för korruption är högt. Hela  5 procent av världens BNP hamnar i korrupta fickor som skulle kunna  gå till fattigdomsbekämpning, utbildning och vård. 

“Antikorruption är den i särklass viktigaste hållbarhetsfrågan. Om vi inte punkterar korruptionshjulet kommer vi aldrig att nå en långsiktig hållbar utveckling”, säger Parul Sharma. 

Podden ”Sverige mot korruption” finns där poddar finns, eller lyssna direkt här!