
EU:s högriskstudie visar på klassiska problembranscher inom korruption
8 april 2025En ny studie identifierar byggbranschen och offentlig upphandling som två av sex högrisksektorer som är särskilt sårbara för korruption. Bland de forskare och universitet som har arbetat med studien finns bland annat Göteborgs universitet och Anna Persson, universitetslektor och medförfattare till studien.
990 miljarder euro är den summa som korruption beräknas kosta EU årligen, en summa så stor att den skulle kunna utrota världssvält samt tillhandahålla både elektricitet och sanitet världen över. Enligt en undersökning som genomfördes av Eurobarometern under 2024 anser två tredjedelar av EU:s medborgare samt EU-baserade företag att korruption är ett verkligt och utbrett problem i deras respektive länder.
Under 2023 presenterade EU-kommissionen ett nytt antikorruptionslagpaket för att stärka arbetet mot korruption, både på nationell och EU-nivå. Trots ny lagstiftning behövs ytterligare åtgärder för att stärka och effektivisera bekämpningen av korruption. Denna nya studie bidrar till EU:s antikorruptionsstrategi genom att kartlägga och identifiera sex högrisksektorer. Vidare görs även djupgående analyser av de bakomliggande orsakerna till korruption inom dessa sektorer och vilka konsekvenser som uppstår.
De sex högrisksektorerna som är särskilt sårbara för korruption inom EU är enligt studien följande:
- Sjukvård
- Finans
- Offentlig upphandling
- Försvar/Säkerhet
- Bygg/Infrastruktur
- Sport
De negativa effekterna drabbar hela befolkningar och riskerar att få förödande konsekvenser. Bland de mest påtagliga följderna av korruption återfinns ekonomiska förluster, uteblivna investeringar, snedvriden konkurrens, felaktiga offentliga investeringar och ett skadat förtroende för myndigheter.
”Att identifiera de sektorer som är särskilt utsatta för korruptionsrisk är avgörande för att kunna bedriva ett effektivt och produktivt antikorruptionsarbete. EU:s studie visar att de av IMM identifierade högriskbranscher matchar EU:s. Vår mutbrottsstatistik från 2024 visar på detta ”, säger Parul Sharma, generalsekreterare på Institutet Mot mutor.
För att läsa hela studien, klicka här
Nyfiken på Eurobarometerns undersökning från 2024, klicka här